Opas: Näin aloitat bitcoin-kaupankäynnin

Artikkeli päivitetty: Tammikuu 2021

Oletko kiinnostunut sijoittamisesta bitcoiniin, mutta et ole varma mistä aloittaa? Siinä tapauksessa jatka lukemista. Tämä artikkeli käsittelee bitcoinsijoittamisen perusteita ja sijoittamiseen liittyviä riskejä suomalaisen piensijoittajan näkökulmasta.

Mikä on riskinsietokykysi?

Bitcoinin kurssiliikkeet ovat tunnetusti olleet suuria. Loppuvuodesta 2020 alkanut kurssiralli on varmasti saanut kiinnostuksen heräämään myös sellaisissa ihmisissä, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta sijoittamisesta. Tämän takia on erityisen tärkeää muistaa, että maltti on valttia sijoituspäätöstä harkitessa.

Tärkeintä on, että sijoitat bitcoiniin ainoastaan summan, jonka olet valmis häviämään. Jos ajatus 50% arvonlaskusta tuntuu karmivalta, kannattaa mieluummin suunnata katseet vähemmän riskisiin sijoituskohteisiin.

Mieti sijoitushorisonttisi valmiiksi ennen ostopäätöstä

Voit vähentää riskiä pidentämällä sijoitushorisonttiasi. Jos käy niin hassusti, että bitcoinin kurssi tulee ostosi jälkeen alas aiemmin mainitut 50%, todennäköisyytesi päästä takaisin omillesi ja myöhemmin voitolle kasvaa huomattavasti, jos olet valmis sitomaan sijoittamasi varallisuuden bitcoiniin vähintään useammaksi vuodeksi.

Hajauta ajallisesti

Voit parantaa riskinhallintaa entisestään jakamalla ostosi useaan pienempään erään. Voit ostaa bitcoineja esimerkiksi joka kuukausi tietyllä tasasummalla. Tämä tasoittaa lyhyen aikavälin kurssiheilahteluista johtuvia arvonmuutoksia.

Miten bitcoin-kaupankäynti toimii käytännössä?

Bitcoin-kauppaa käydään bitcoin-lompakoiden välillä. Bitcoin-lompakolla on 26-35 merkkiä pitkä osoite, joka koostuu satunnaisesta tietokoneen generoimasta merkkijonosta. Lompakon osoite voi näyttää esimerkiksi tältä: 3FZbgi29cpjq2GjdwV8eFHuJJnkLtktZc2. Lompakon osoitteen perusteella bitcoinit löytävät perille kohdelompakkoon.

Tarvitset kaupankäyntiin siis minimissään bitcoin-lompakon. Lompakko voi olla tyypiltään fyysinen, online-lompakko tai tietokoneella/mobiililaitteella toimiva lompakkosovellus. Lisää eri lompakkotyypeistä tämän artikkelin lopussa.

Miten ostan bitcoineja helpoiten?

Helpoiten ostat bitcoineja luomalla tilin kauppapaikkaan, joka luo automaattisesti henkilökohtaisen bitcoin-lompakon ja joka hyväksyy eurot maksuvälineenä. Vältä dollarimääräisiä kauppapaikkoja, koska silloin joudut maksamaan vaihtokomission kahteen kertaan jos teet oston euroilla (EUR->USD->BTC).

Treidi.net suosittelee suomalaista Coinmotion -palvelua kaupankäynnin aloittamiseen. Coinmotion on Suomen finanssivalvonnan säätelemä ja hyväksyy verkkopankkimaksut suomalaisista pankeista. Näin vältyt korttimaksamiseen liittyviltä kuluilta. Rekisteröitymällä tämän linkin kautta saat ensimmäisen kuukauden ajan 50% alennuksen vaihtokuluista (vaihtokulut normaalisti 2%).

Muutama sana kauppapaikkoihin liittyvistä riskeistä

Kaupankäyntiin liittyy kurssiheilahteluiden lisäksi myös muita riskejä, joista jokaisen kryptovaluuttoihin sijoittamista harkitsevan olisi hyvä olla tietoinen. Ison kurssiheilahtelun jälkeen suurin riski liittyy kauppapaikkaan, jonka kautta siirrät valuuttaa bittirahaksi.

Kauppapaikkaa valitessasi kannattaa ensimmäisenä tarkistaa onko kyseinen palvelu länsimaiset standardit täyttävän viranomaissääntelyn piirissä vai onko kyseessä esimerkiksi Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröity täysin sääntelyn ulottumattomissa oleva toimija, jonka todelliset vastuuhenkilöt pysyvät anonyymeinä.

Finanssivalvonnan ulottumattomissa olevan toimijan kautta ostaessa riski varojen menettämiseen on suuri.

Toinen kauppapaikkoihin liittyvä riski on tietoturva. Alkuvuodesta 2019 maailman suurin kauppapaikka Binance joutui tietomurron kohteeksi. Murtautujat saivat saaliikseen 40 miljoonan dollarin arvosta bitcoineja Binancen asiakkaiden tileiltä. Binance korvasi vahingon kokonaisuudessaan asiakkaille, mutta tapaus oli hyvä muistutus siitä, että bitcoinien pitkäaikainen säilyttäminen kauppapaikan tarjoamassa lompakossa ei välttämättä ole paras ratkaisu.

Riskien minimoimiseksi suurin osa bitcoineista kannattaa siirtää turvaan erilliseen hyvin suojattuun lompakkoon, josta lisää seuraavaksi.

Erillinen bitcoin-lompakko varojen pitkäaikaiseen säilytykseen

Jos aikomuksesi ei ole käydä aktiivikauppaa eli harrastaa treidausta bitcoineilla, on turvallisinta siirtää bitcoinit ulos kaupankäyntialustan ylläpitämästä lompakosta turvalliseen hyvin suojattuun lompakkoon, johon ainoastaan sinulla on pääsy. Bitcoin-lompakoita on olemassa monta eri tyyppiä, joista alla esiteltynä yleisimmät.

Paperilompakko

Kaikkein turvallisin joskin hieman epäkäytännöllinen ratkaisu on paperinen lompakko. Paperilompakko on täysin immuuni tietomurroille, jos se säilytetään tulostettuna. Paperilompakko on käytännössä dokumentti, joka sisältää bitcoin-lompakon julkisen osoitteen varojen vastaanottamista varten sekä salassa pidettävän yksityisen salausavaimen, jonka avulla lompakon varoihin pääsee käsiksi. Voit tarkistaa saldon ja siirtää varoja ulos lompakosta syöttämällä nämä kaksi merkkisarjaa valitsemaasi lompakkosovellukseen.

Monesti bitcoin-lompakon osoite ja salausavain säilytetään paperille tulostettuina QR-koodeina, jolloin merkkisarjojen lukeminen myöhemmin esimerkiksi puhelimen QR-sovelluksella on helppoa. Voit luoda paperilompakon esimerkiksi Bitaddress -palvelussa alle minuutissa. Muista säilyttää lompakon salausavain turvallisessa paikassa, sillä jokainen salausavaimen haltuunsa saava taho pääsee käsiksi lompakkoon.

Mobiililompakko

Käytettävyyden kannalta mobiililaitteella toimiva bitcoin-lompakko on ehdottomasti paras ratkaisu. Muista kuitenkin ottaa varmuuskopio lompakon osoitteesta ja salausavaimesta siltä varalta, että puhelimesi katoaa tai menee rikki.

Jotta voit varmistua tietoturvasta, suosittelemme käyttämään ainoastaan avoimeen lähdekoodiin perustuvia lompakkosovelluksia. Yksi suosituimmista avoimen lähdekoodin mobiililompakoista on iOS ja Android -laitteilla toimiva Edge, johon voit tutustua sovelluksen kotisivulla.

Tietokoneella toimiva lompakko

Tietokoneelle asennettava lompakko-ohjelma toimii mobiililompakon tavoin. Kuten mobiililompakon kohdalla, luota lompakko-ohjelmissa ainoastaan avoimen lähdekoodin ratkaisuihin. Yksi suosituimmista tietokoneelle asennettavista lompakko-ohjelmista on Electrum, jonka voit ladata täältä. Electrum toimii Linux, Windows ja Mac OS -ympäristöissä.

Nettilompakko

Nettilompakot toimivat aiemmin mainitun Coinmotionin kaltaisissa palveluissa. Nettilompakon ylläpitäjällä on täysi kontrolli lompakon salausavaimesta ja varallisuudesta. Tästä syystä nettilompakkoa ei voi suositella varojen pitkäaikaiseen säilytykseen.


Valitsitpa minkä lompakkotyypin tahansa, muista varmuuskopioida lompakkosi osoite ja yksityinen salausavain. Näin pääset lompakon varoihin käsiksi myöhemmin, vaikka unohtaisit lompakkosovelluksen salasanan tai hukkaisit lompakkosovellusta käyttävän luurisi.

Varmuuskopioinnin tärkeyttä ei voi korostaa liiaksi, sillä arvion mukaan 3-3,8 miljoonaa bitcoinia on joutunut pysyvästi hukkaan (vuoden 2018 arvio). Tämä vastaisi tammikuun 2021 keskiarvokurssilla n. 90 – 120 miljardin euron menetyksiä.